Recensie: Liedbewerkingen | Rens de Winter, door Marco van Putten geplaatst op Uitdaging.nl

26 april 2021

Mooie geestelijke muziek
Door Marco van Putten -6 april

Het nieuwe album van Rens de Winter is opgenomen in de Grote of Sint-Maartenskerk in Tiel. Hij speelt op een vleugel en wordt bijgestaan door Lise de Munck op dwarsfluit, Laura van der Stoep op viool en Hugo van der Meij op orgel. Rens is dirigent van koren en een ensemble. Ook is hij pianist bij een jeugdkoor. Regelmatig werkt hij mee aan concerten als pianist of organist.

Op deze Cd staan 16 bewerkingen van liederen, waarin de woorden vertrouwen, verwondering, hoop en verwachting centraal staan. De muziek is bedoeld ter troost en bemoediging. Op ‘Daar ruist langs de wolken’ na zijn alle nummer gearrangeerd door Rens.

De Cd opent enthousiast met het bekende lied ‘Intrada ‘Er is een Heer’’. Het is dat verkondigt dat er een Heer is en daardoor alles anders en mogelijk is. Dan volgt ‘Psalm 23’ met een serieuze, klassieke stemming. Passend bij een psalm. Het opgewekte maar toch serene en rustige nummer ‘Leid mij Heer, o machtig Heiland’ is een fluitlied gespeeld door Lisa, die op het conservatorium in Rotterdam studeert.

Het rustige en wat sombere pianonummer ‘Wie maar de goede God laat zorgen’ heeft iets Schubertiaans. Waarschijnlijk een van de beste nummers op deze Cd. Een vrolijk nummer is ‘Er komen stromen van zegen’. In ‘Psalm 93’ wordt het karakter van de psalm – Gods majesteitelijke verhevenheid – aanvankelijk met een rustige melodie tot uitdrukking gebracht door vioolspel, begeleidt door fluit, piano en orgel. Maar karakteristiek voor Rens verandert in het latere deel de stemming en wordt het tot een uitbundige herhaling van de beginmelodie. Een van de langste nummers op deze Cd.

Het rustige fluitnummer ‘Hij kent mijn naam (een machtig Maker)’ begeleidt door piano, viool en orgel. Het bekende danklied ‘Dank U voor deze nieuwe morgen’ wordt opgewekt gespeeld op piano, begeleidt door orgel. Hugo is kerkorganist in Katwijk. Het fluitnummer ‘Heilig, heilig, heilig I’ resulteert in het bekende, gelijknamige opwekkingslied gespeeld op viool. Laura is, na een lange loopbaan, lid van het Philharmonisch orkest Amsterdam. Vervolgens wordt het ook gespeeld op orgel door Hugo. Het nummer vervolgt in het nummer ‘Heilig, heilig, heilig II’ waarin alle instrumenten aan bod komen.

Het bekende lied ‘Jeruzalem, o stad van goud’ wordt gespeeld op fluit en viool begeleidt op piano en orgel. Waarschijnlijk het mooiste nummer op deze Cd en bovendien een van de langste. Het nummer ‘Stil maar, wacht maar’ heeft een tempo dat zekerheid uitdrukt. Het langste nummer is het bekende lied ‘Daar ruist langs de wolken’. Een prachtig gespeelde orgelimprovisatie. Het vrolijke fluitnummer ‘De dag door Uwe gunst ontvangen’ is begeleid door piano, viool en orgel. Evenzo, het rustige nummer ‘Vrede zij U’. De Cd eindigt opgetogen met ‘Kom tot Uw Heiland’.

Evaluatie
Dit is een heel gevarieerde verzameling van overwegend kalme, instrumentale religieuze muziek die velen zal bekoren. Bruikbaar bij veel gelegenheden en tijden. Deze Cd wordt aangeraden.


Winter, R. de, Liedbewerkingen. Instrumentaal. CD 1420152. 2020, STH Records, 66 min., € 14,90, ISBN: 8716114201524.

Recensie: Liedbewerkingen | Rens de Winter, door Marco van Putten geplaatst op Uitdaging.nl
Copyright © 2024 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia