Recensie: Soundtracks door Marco van Putten, geplaatst op uitdaging.nl

5 oktober 2021

Filmmuziek wordt vaak onderschat. Van heel populaire en bekende muziekstukken is vaak niet bekend dat het oorspronkelijk filmmuziek is. Maar ook is bestaande (klassieke) muziek gebruikt bij films, waarvan de oorsprong onbekend is. Arjan Breukhoven heeft de prachtige cd ‘Soundtracks’ uitgebracht met heel bekende film melodieën gespeeld op orgel. Hoe deed hij dat?

Het is al sinds de oudheid bekend dat muziek bijdraagt bij menselijke activiteit. Arjan Breukhoven heeft bekende en minder bekende muziek gebruikt bij films gearrangeerd voor orgel. Hij speelt deze op de Sample main organ van de Rotterdamse Grote- of St. Laurenskerk.

Heel toepasselijk opent Arjan met de bekende tune van het filmproductiebedrijf 20th Century Fox. Daarna volgt ‘Libertango’ uit de film Frantic. Een arrangement van het bekende reggaenummer ‘Strange, I have seen that face before’ van Grace Jones. Het nummer ‘Cavatina’ van John Williams (een naam die uitsteekt onder de componisten van filmmuziek en vaker voorkomt op deze cd) is de herkenningsmelodie van de film Deer Hunter die jaarlijks rond Kerst te zien is.

De melodie van de film Mission Impossible, waarin Tom Cruise de hoofdrol speelt, geschreven door Lalo Schifrin is heel bekend. Muziek met sterke roots is de jaren 50. Soms wordt voor films gebruik gemaakt van bestaande klassieke muziek. Dat was zo met muziek van Engelse componist Edward Elgar (Nimrod) voor de film Dunkirk. Deze monumentale muziek is mooi gespeeld. Voor de Indiana Jones filmcyclus schreef John Williams de bekende ‘Raiders march’.

De operamuziek ‘Cavalleria rusticana’ van Mascagni past heel goed bij de film The godfather. Het familiedrama over een Italiaanse maffiafamilie in Amerika. Het stuk ‘Spoonfull of sugar’ voor de film Mary Poppins is van de minder bekende filmcomponist Sherman. Het klassieke stuk ‘5ieme Gnossienne’ van Erik Satie is gebruikt bij de film Chocolat. Mooi gespeeld.

Het klassieke muziekstuk ‘Sabre dance’ van Aram Katschaturian is gebruikt bij de animatiefilms Ice Age & Madagascar. Het indringende klassieke stuk ‘Adagio for strings’ van Samuel Barber is gebruikt bij de oorlogsfilm Platoon. Het laat zich verrassenderwijs prachtig vertolken op orgel. Waarschijnlijk het beste nummer op deze cd.

De voor velen bekende muziek van John Williams bij de science-fictioncyclus Star Wars heeft Arjan samengebracht in zijn ‘Star Wars medley’. Hij heeft zich geconcentreerd op de muziek bij de eerste twee films (New hope/The empire strikes back). Ook deze muziek geeft Arjan opvallend goed weer op orgel. Deze medley behoort waarschijnlijk ook tot de beste muziek op deze cd.

Het klassieke muziekstuk ‘Prelude e-mineur’ van Frederick Chopin is gebruikt bij film Behind the Candelabra. Ook dit laat zich goed weergeven op orgel. Het stuk ‘Bohemian rhapsody’ is een nummer van Queen bij de gelijknamige biografische film.

Evaluatie
Het arrangeren en uitvoeren van filmmuziek op een kerkorgel is niet makkelijk. Toch doet Arjan dat heel goed op deze indrukwekkende cd. Hij brengt erop prachtige muziek samen. Ter kennismaking en voor de liefhebbers van filmmuziek. Een must have.
 

Recensie: Soundtracks door Marco van Putten, geplaatst op uitdaging.nl
Copyright © 2024 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia