Artiesten - Soli Brass

Soli Brass

Muziekvereniging Soli Deo Gloria, opgericht in 1936 als fanfare orkest, is één van de oudste muziekverenigingen in Leeuwarden. Oorspronkelijk was de vereniging verbonden aan de Vrije Evangelische Gemeente in Leeuwarden. Naast deelname aan concoursen was begeleiden van de samenzang tijdens de erediensten één van de belangrijkste activiteiten.

Onder leiding van Sjoerd Nieuwland [vanaf 1956] groeide de vereniging uit tot 130 leden. Met 3 orkesten was Soli Deo Gloria één van de grootste muziekverenigingen in Friesland. Er was een drumband met trompetters en later ook doedelzakspelers en daarnaast veel muziekleerlingen. Dirigent Sjoerd Nieuwland vormde het orkest om naar de in opkomst zijnde Engelse brassband bezetting, waarbij de voorkeur van Nieuwland, zelf afkomstig uit het Leger des Heils, uitging naar een dubbel bezette brassband.

Periode Jan de Haan 
In januari 1974 wordt Jan de Haan, 22 jaar jong, de nieuwe dirigent van Soli Deo Gloria. Hij wordt gezien als 'de coming man' in de wereld van de blaasmuziek. Een brassband met standaard bezetting, waarbij goede muzikanten en kwaliteit bij het musiceren een vereiste zijn. Onder zijn leiding is Soli Deo Gloria uitgegroeid tot een top brassband, die zich kan meten met de beste ter wereld. Viermaal behaalde Soli Deo Gloria de Nationale Brassband titel. Op Europese brassband kampioenschappen wist de brassband op eenmaal een 2e en eenmaal een 3e plaats te eindigen. Soli Deo Gloria was één van de grote favorieten op concoursen en bij de NBK [Nederlands Brassband Kampioenschappen] in de jaren 1981 tot 1994. Al de gewonnen prijzen en titels o.l.v. van Jan de Haan, zijn teveel om op te noemen.

TV programma 'U zij de Glorie' 
Twee seizoenen nam Soli Deo Gloria deel aan het TV programma 'U zij de Glorie' van de NCRV, productie Jan de Haan. Vele concerten vloeiden hieruit voort zowel in het binnen- alsook in het buitenland. De ene na de andere CD verscheen op de markt, wereldwijd gedistribueerd door Muziekuitgeverij De Haske te Heerenveen. 

Soli on tour 
In Zwitserland heeft Soli Brass heel veel fans. Vanaf de jaren '60 maakte het orkest regelmatig concertreizen door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, de laatste keer in 2003. Onder leiding van Jan de Haan heeft Soli Deo Gloria in het buitenland ver boven de vijftig concerten gegeven. Deze concertreizen zijn zeer succesvol, bij dozijnen zijn Soli Brass CD’s verkocht.

Naamswijziging 
In 1997 vindt de naamswijziging plaats. De brassband heet voortaan Soli Brass. De belangrijkste reden hiervoor, is Soli Brass te onderscheiden ten opzichte van de vele andere muziekverenigingen die ook de naam Soli Deo Gloria dragen. Soli Brass is bovendien de titel van de eerste Nederlandse brassband CD, uitgebracht door Soli Deo Gloria. Hoewel er nog geen naamsverandering had plaats gevonden is de brassband in Zwitserland voor het eerst met de naam Soli Brass aangekondigd.

Dirigentenwisseling 
Ook na het afscheid van dirigent Jan de Haan, eind 1994, treedt hij regelmatig op als gastdirigent tijdens de concerttournees en bij CD opnamen van Soli Brass. Jan de Haan wordt tot midden 2002 opgevolgd door respectievelijk Wiebe Buis, Thijs Oud en Piet Groeneveld. Successen op concoursen en tijdens concerten gaan onverminderd door en het aantal CD producties stijgt.

CD’s
De band heeft door de jaren heen maar liefst 27 CD’s uitgebracht en zijn medewerking verleend aan nog eens 10 andere CD’s. De voorlaatste CD ‘The Fenlands’ is door de bezoekers van de Brass Info Website – dé site voor de Nederlandse brassbandliefhebber – in januari 2010 uitgeroepen tot Brass Info CD van het jaar 2009. In september 2010 verschijnt de jongste CD van de band, ‘Intrada’. In november 2014 werkte Soli Brass (op uitnodiging) mee aan de CD-opname van de Bolswarder organist Jan Willem den Hartogh – orgel & ensemble, orgel & band en een aantal stukken van alleen de band.

Concertgebouw Amsterdam 
Van september 2002 tot februari 2005 is Piet Visser dirigent van Soli Brass. Onder zijn leiding volgt een periode van constante muzikale groei met prachtige concerten. Waarbij het concert in het Concertgebouw te Amsterdam wel heel bijzonder is te noemen. Tijdens concoursen mag van goede prestaties worden gesproken.

Frans-Aert Burghgraef 
In 2005 lijkt de Soli-geschiedenis zich te herhalen. Frans-Aert Burghgraef, een jong aankomend musicus, wordt in maart 2005 benoemd tot dirigent. Ook hij wordt – net als destijds Jan de Haan – gezien als ‘coming man’. Onder zijn leiding wordt Soli Brass in 2005 voor de 5e keer Nederlands kampioen. Met Frans-Aert wordt naar Waterfront Hall in Belfast afgereisd voor deelname aan de Europese Brassband Kampioenschappen. Hij was de jongste dirigent ooit (21 jaar) die het Europese podium heeft betreden. Een record dat nog wel een tijdje gestand zal doen. Frans-Aert stond open voor het werken met gastdirigenten. Zo hebben, tijdens zijn directieperiode, o.a. Ivan Meylemans en Allan Withington gastdirecties verzorgd.  Hijzelf kon er van leren, maar ook de band. In september 2011 nam Frans-Aert afscheid van de club. Hij had het besluit genomen zich te gaan toeleggen op de symfonische orkesten. Na een fase van interimdirigenten, is onze huidige dirigent Anne van den Berg in april 2012 aangesteld. 

In april 2011 vierde Soli Brass zijn 75-jarig bestaan met een groots concert en reünie.

Projecten
Soli Brass verleent graag zijn medewerking aan vernieuwende projecten, zoals ‘Brass landschappen’ (februari 2013) met Sytze Pruiksma. Sytze, oud-lid van Soli Brass, percussionist, componist en vogelspotter wil het verhaal achter de noten vertellen en het publiek de landschappen laten zien door muziek. Dit doet hij door middel van improvisatiesessies. Een discipline die onwennig en onbekend is in de brassbandwereld. Verder verleende de band in december 2013 zijn medewerking aan de productie ‘Carmina Life’. De welbekende Carmina Burana (Carl Orff), uitgevoerd door dansers, zangers, levende dieren en een brassband in een circusarena in een bedrijfshal. Het project behaalde zelfs de landelijke televisie (De Wereld Draait Door). Maar liefst 6 uitverkochte voorstellingen werden gespeeld. Ook in eigen stad laat de band van zich horen, zoals door deelname aan ‘Explore the North’. Internationale aandacht vergaart de band de laatste jaren door de organisatie van de Allan Withington’s Conductor Summer School (dirigentencursus) – al zo’n 70 internationale dirigenten bezochten deze Summer School, waar Soli Brass als werkorkest fungeert.

Toekomstverwachtingen
Met Anne van den Berg aan het roer is de band voornemens om zich weer in de hoogste regionen van de brassbandscene in Nederland te gaan begeven. Inmiddels heeft Soli Brass een prachtig concert tijdens de Duitse Brassband Kampioenschappen in juli 2012 gegeven en een vijfde plaats tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in december 2012 behaalt. Dit geeft voldoende bewijs dat er muzikale chemie tussen band en dirigent aanwezig is. Dit belooft veel goeds voor de toekomst. In 2014 werd tijdens de Nederlandse Brass Band Kampioenschappen gesproken dat Soli Brass weer ‘op de weg terug is’ naar de Nederlandse top. In 2015 mag Soli Brass zicht vicekampioen (runner up) noemen van Nederland in de kampioensdivisie.

Website: www.solibrass.nl

Producten van deze artiest

STH Favourites 2015

STH Favourites 2015

Zorgvuldig geselecteerd repertoire aan muziek van alle CD's die in 2015 door STH Records zijn uitgegeven | In het booklet is de volledige catalogus 2015 te vinden.

€ 9,95
12 stemmen
Brass & Orgel

Brass & Orgel

Indrukwekkende muziek voor brassband en orgel vanuit Bolsward | Soli Brass uit Leeuwarden o.l.v. Anne van den Berg | Jan Willem den Hartogh - orgel.

€ 6,95
18 stemmen
Copyright © 2020 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia