Artiesten - Pelgrim Brass

Pelgrim Brass

Één van de mooiste stukjes van Rotterdam is de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat de jonge talenten van Pelgrim Brass elkaar hier tegen het lijf zijn gelopen. Aan inspiratie geen gebrek op de plek van de ‘Pilgrim Fathers’. Deze thuishaven heeft voor het koperkwintet gezorgd voor een nieuwe kijk op het maken van programma’s en het schrijven van muziek. Het ensemble is in 2013 voor het eerst bij elkaar gekomen en direct was er een muzikale klik. Concerten met orgel, een eigen ‘fairy tale’ en het spelen op festivals is inmiddels al gedaan, en het ensemble is in Augustus 2015 verder gaan zoeken naar de achtergrond van de Pilgrim Fathers. Een dagboek van één van de pelgrims en de negende symfonie van Dvorak waren de rode draad door de ‘Pelgrim Expeditie’ tijdens het Grachtenfestival. Het ensemble focust zich vooral op het maken en spelen van eigen programma’s en gaat verassende verbintenissen met andere artiesten aan zoals het solo als kwintet met een volledig fanfare orkest. Daarbij is het ensemble ook niet vies van een stukje volksmuziek of een ‘blue note’… In de herfst van 2014 ontstond een samenwerking met organist Gerard van der Zijden waarmee het kwintet hun eerste CD heeft opgenomen onder de titel ‘Organic Brass’ in samenwerking met STH Records. Deze CD is gevuld met nieuwe arrangementen van de muzikanten zelf en gaat als een tijdreis door vele stijlen.

Pelgrim Brass bestaat uit de volgende leden:

  • Bas Duister - trompetHet zou en moest een tuba worden, maar hij eindigde toch met een trompet. Toen de zevenjarige Bas Duister zich aanmeldde bij de muziekschool wilde de docent dat hij met een klein instrument zou beginnen. Stampvoetend ging hij akkoord. Ruim twintig jaar later speelt hij nog steeds op zijn trompet. Duister omschrijft zijn eigen stijl als een mix van “het spelen met kleurtjes, het zoeken van uitdagingen in contrasten en een flinke dosis onbevangenheid.” Juist daarom speelt de jonge trompettist zo graag bij het Nederlands Blazers Ensemble; er zijn genoeg kleuren te ontdekken. “Het spelen zonder dirigent zorgt ervoor dat je veel bewuster bezig bent met de muzikale lijnen. Rustmaten staan niet voor ontspanning; je bent constant in de weer met het voorvloeiende verhaal en de eerstvolgende inzet. Zo kan je veel meer energie geven aan de te spelen muziek.” Zijn inspiratiebronnen zijn Miles Davis, Wynton Marsalis en Alison Balsom, en heeft zijn ervaringen opgedaan bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Blazers Ensemble en vele andere orkesten en muziekgezelschappen. Maar eigenlijk is Duister een ‘spons.’ Overal zoekt hij naar nieuwe informatie. Het liefst zuigt hij alle bruikbare ritmes in zich op. “Niet alleen van trompettisten, maar ook dansers, choreografen, zangers en andere instrumentalisten.” Alleen als Duister zijn hardloopschoenen onderbindt, is het stil rond zijn oren. “Dan kan ik echt volledig leeg worden.” Nu speelt Bas als beroepstrompettist bij het Nederlands Blazers Ensemble.
  • Ferdi Seelbach - trompet: Ferdi is geboren op 12 januari 1990 te Zwijndrecht. Al van jongs af aan werd duidelijk dat muziek zijn grote passie is. Ferdi was onder de indruk van één instrument en overtuigd, hij wilde dolgraag trompetles. Na 2 jaar algemene muziekvorming mocht hij voor zijn 10e verjaardag op trompetles. Op aangeven van zijn docente bezocht Ferdi de opendag van de Havo voor Muziek en Dans te Rotterdam. Na een auditie werd hij toegelaten en volgde hier zijn middelbare schoolopleiding. In 2009 werd hij toegelaten tot de Bacheloropleiding van het Rotterdams Conservatorium ‘Codarts‘, hoofdvak klassiek trompet. Hij volgde lessen bij zijn hoofdvakdocenten Ad van Zon en Andre Heuvelman, solotrompettisten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In augustus 2015 behaalde hij zijn Bachelor diploma. Ferdi is freelance trompettist. Hij remplaceert regelmatig in orkesten en ensembles zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonia Rotterdam en NEOS Brass. Naast het remplaceren heeft hij ook meerdere keren als solist mogen optreden, waaronder tijdens het grachtenfestival in Amsterdam en in concertgebouw de Doelen te Rotterdam. Sinds januari 2015 maakt Ferdi deel uit van Pelgrim Brass.
  • Harry Stens - hoorn: Geen twijfel mogelijk, Harry Stens (1992) wilde de hoorn toen hij mocht kiezen welk instrument hij ging spelen. De warme koperklanken brachten Stens vroeger al in slaap toen zijn ouders beneden trombone duetten aan het spelen waren. Met de paplepel erin gegoten kan je wel zeggen dus in zo’n muzikaal gezin! Op 8 jarige leeftijd koos Stens dus de hoorn en kreeg lessen van Kees van Vliet bij muziekvereniging OBK Bennekom. Dat Stens Nog steeds besmet is met het ‘kopervirus’ blijkt wel uit het feit dat hij samen met 4 vrienden het koper kwintet Pelgrim Brass oprichtte in 2013! Vernieuwend maar uiteraard wel met de warme en soms grootse koperklanken. Naast het kwintet waar Stens in speelt is hij evenals de tubaist Stefan Knuijt verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijk Marine. De fijne kneepjes van het ‘hoorn vak’ leerde hij op het conservatorium van Rotterdam van Bob Stoel en Martin van de Merwe  en volgde verschillende masterclasses van onder andere Markus Masskunity, Christian Lampert, Jorg Bruckner, Thomas Hausschild en Ab Koster. Stens hoopt in de komende jaren zich verder te ontwikkelen als hoornist.

  • Alejandro Luque Belmonte - trombone: Alejandro Luque Belmonte (1988) is zoals zijn naam doet vermoeden niet in Nederland geboren, Almeria in het zuiden van Spanje is namelijk zijn geboorteplaats.Toen hij 8 jaar oud was startte hij met Trombone spelen in zijn geboorteplaats. Later ging hij naar het conservatorium van Malaga om te beginnen aan zijn Bachelor. Hier studeerde hij met de hoogst mogelijke beoordeling af! Na zijn studie in Spanje reisde Alejandro af naar Nederland om zich verder te ontwikkelen als trombonist op het Rotterdamse conservatorium Codarts. Hier kreeg hij lessen van Alexander Verbeek en Brandt Attema. Dat zijn kwaliteiten ook hier niet onopgemerkt bleven blijkt uit het feit dat Alejandro in 2014 is benoemd als assistent van Verbeek en Attema wat inhoudt dat hij assisteert met de lessen hij ook groepslessen leidt. Ook buiten het conservatorium is Alejandro bekend, hij viel namelijk onder andere in als trombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland en andere proffesionele orkesten in Nederland met verschillende projecten. 

    Ook kamermuziek ensembles zijn niet onbekend voor Alejandro, onder andere een aantal concerten met het Spaanse Alham-Brass in samenwerking met presentator Fernando Argenta † in de televisie-show ‘El conciertazo’ bij de Spaanse omroep (RTVE). Naast het feit dat Alejandro een van de oprichters van Pelgrim Brass is, heeft hij in Spanje het Malaga Brass Quintet opgericht in 2008 waar hij zich heeft ontwikkeld in de rol van trombonist in een koperkwintet. Hier plukt Pelgrim Brass vandaag de dag de vruchten van!

  • Stefan Knuijt - tuba: Op 8-jarige leeftijd begon de Zeeuwse Knuijt met het bespelen van de bariton in zijn geboorteplaats Nieuw- en Sint Joosland. Al snel ontgroeide hij de bariton en ging een slag groter met de bastuba experimenteren. Daarnaast startte hij aan het Koninklijk Conservatorium en verbreedde zich op het gebied van tuba, piano en compositie. In 2014 behaalde Stefan zijn bachelor tuba met een 9. Ook volgde hij diverse masterclasses bij Rex Martin, Oren Marshall en Sergio Carolino. In de zomer van 2015 voerde Stefan een zelfgeschreven tubaconcert uit met het Zeeuws Jeugdorkest en hierna was Stefan solist in de najaar-serie van Het Zeeuws Orkest. De ambitie van Stefan om een topmuzikant te worden werd al snel bevestigd toen hij in 2006 Nederlands kampioen en in 2008, 2009 en 2010 Zeeuws Kampioen werd op zijn euphonium. Ook wees zijn studie op het conservatorium uit dat er meer te halen was, en bij zijn eerste auditie voor de Koninklijke Marinierskapel won Knuijt de bastuba-baan. Daar is hij vast aan verbonden sinds Mei 2015. De composities van Stefan blijven ook niet onbeloond, want hij won in 2007 de tweede prijs en in 2009 de derde prijs bij het Prinses Christina Concours Compositie.

Website: www.pelgrimbrass.com

Producten van deze artiest

Merry ChristBrass

Merry ChristBrass

Kerst-klassiekers en onbekende werken in de stijl van Pelgrim Brass | Pelgrim Brass | Fenominals - zang | Maria Martinez & Laura Trompetter - percussie en slagwerk.

€ 14,90
15 stemmen
STH Favourites 2016

STH Favourites 2016

Zorgvuldig geselecteerd repertoire aan muziek van alle CD's die in 2016 door STH Records zijn uitgegeven | In het booklet is de volledige catalogus 2016 te vinden.

€ 9,95
9 stemmen
Organic Brass

Organic Brass

Pelgrim Brass en Gerard van der Zijden op het orgel presenteren met deze CD een prachtig klassiek programma met wat kleine uitstapjes naar het onbekendere werk en zeer bekend werk.

€ 14,90
27 stemmen
Copyright © 2024 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia