Crossing Borders

Crossing Borders

Gijs Boelen bespeelt het Müller-orgel van de St. Bavokerk in Haarlem.

16 stemmen
CD | 1416212
Instrumentaal | Orgel
STH Quality Classics
EAN: 8716114162122
€ 14,90
€ 12,31 ex. BTW

Tracklist

Beluister de tracklist van deze CD of voeg een track als download toe in de winkelmand.

Beluister track

Bestel als mp3
(Download volledige album met 20% korting)
€ 1,00
5. Just relax
G. Boelen
€ 1,00
€ 1,00
€ 1,00
€ 1,00
11. Passaggio
L. Einaudi, G. Boelen
€ 1,00
12. Nightbook
L. Einaudi, G. Boelen
€ 1,00
€ 1,00

Deze opname laat een nieuw licht schijnen op het beroemde Christian Müller-orgel van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. De titel ‘Crossing Borders’ geeft aan een aantal aspecten van de cd uitdrukking. Allereerst omvat het programma muziek van acht verschillende componisten uit acht verschillende landen. Daarnaast is er ook op het gebied van stijlen een grote mate van verscheidenheid. Hoewel de klassieke muziek het uitgangspunt vormt van het programma, raakt in veel stukken de grens met de volksmuziek / lichte muziek vervaagd. Een derde grensoverschrijdend aspect is de ongebruikelijke combinatie van het gekozen repertoire en de klank van het Müller-orgel. Zonder de orgelcultuur in de Bavo, die onder invloed staat van de geest van de jaren 60 uit de 20e eeuw, ter discussie te stellen, wil ik met deze cd een alternatieve benadering presenteren. In de afgelopen jaren heb ik een repertoire opgebouwd dat overeenkomsten vertoont met de Britse en Amerikaanse orgeltradities: veel transcripties, ruimte voor entertainment en het samengaan van lage en hoge cultuur. De keuze om deze muziek te spelen op een eeuwenoud Hollands stadsorgel is vrij bijzonder en van dit experiment getuigt deze cd.

Gijs Boelen

Recensies

Light Music Society | Crossing Borders

I have in past reviews mentioned the potential of the rather overlooked church organ to inject some individual fresh air in to the light music scene. I reviewed Gordon Stewart's welcome CD of Andrew Carter's works and in the recent past Philip Scowcroft highlighted the merits of the instrument. Afte all, ET was himself a very fine organist. 

The cinema or theatre organ of course made its mark many years ago so it is heartening to greet another fine contribution from the young Dutchman Gijs Boelen who was trained in the Amsterdam Conservatory playing the mighty organ in the St. Bavo church in Haarlem. The purpose of his recital is, as advertised, to cross boundaries and so we have an eclectic approach spanning the late 18th Century work of Georg Böhm (a teacher of Bach) to a very modern piece by Estonian Erkiki-Sven Tüür. The sheer bravado of the instrument of the instrument and its depth colours the Baroque formality of Georg Böhm as well as the flamboyance of Bizet's Carmen selection and the (very accessible) earthiness of the Bartok. This is a splendidly produced and welcome CD, hopefully the first of many.

Luister | Crossing Borders

Waardering: 8

'Zonder de orgelcultuur in de Bavo ter discussie te stellen, wil ik met deze cd een alternatieve benadering presenteren. In de afgelopen jaren heb ik een repertoire opgebouwd dat overeenkomsten vertoont met de Britse en Amerikaanse orgeltradities: veel transcripties, ruimte voor entertainment en het samengaan van lage en hoge cultuur. De keuze om deze muziek te spelen op een eeuwenoud Hollands stadsorgel is vrij bijzonder', aldus Gijs Boelen in zijn toelichting op deze cd, die hij heel toepasselijk Crossing Borders heeft genoemd: acht componisten uit achter verschillende landen komen aan bod. Wij hij gemakshavle vergeet is dat ook Nederland een vergelijkbare traditiie kende in de persoon van Piet van Egmond. Wat het orgel betreft heeft hij gelijk, en hij speelt meteen zijn sterkste troeven uit in de kop en staart van deze uitgaven, met werken van Böhm, Byrd, Pablo Bruna en Erkki-Sven Tüür. Niet iedereen zal zitten wachten op delen uit Carmen of de bedenksels van Einaudi, maar dat is nou juist het punt van deze cd, dat punt maakt Boelen met verve. Dat Händel en Mozart het Bavo-orgel met een bezoek vereerden en daarbij ook transcripties speelden is een inspirerende gedachte. De moeders aller Nederlandse orgels laat zich niet kennen!

Klassieke Zaken | Over Grenzen

Gijs Boelen heeft het niet zo op tradities. De relatief jonge organist is nog geen household name in de orgelwereld, maar hij doet er alles aan dit te worden door met opvallende programmakeuzes en -combinaties te komen. Zijn eerste CD, Crossing Borders, is een weerslag daarvan en hij doet precies wat de titel belooft. Want de Roemeense volksdansen van Bartók of zelfs werk van Einaudi in eigen bewerkingen op het beroemde Christian Müllerorgel in Haarlem spelen, grenst voor velen aan heiligschennis. Gelukkig laat Boelen voor de open geesten vol overtuiging horen dat het gewoon kan. En dat maakt deze orgel-cd tot een ware verademing. Acht componisten uit acht verschillende landen, onder wie Boelen zelf, bieden een muzikale reis die in de renaissance begint met een serieus Preludium en Fuga van Georg Böhm en die via onder andere bewerkingen uit Carmen van Bizet, het verstilde Just Relax van Boelen zelf en twee stukken van Einaudi (Passaggio en Nightbook, en het werkt nog ook) uitkomst bij het mooi etherische Spectrum I van Tüür. Boelen laat horen dat het orgel van de St. Bavo het allemaal makkelijk aankan en biedt ondertussen een orgel-cd die overtuigend over grenzen heen gaat. 

Paul Janssen

De Orgelvriend | Crossing Borders

De volledige recensie van Gerco Schaap is te lezen in 'De Orgelvriend' van september 2016. Hieronder een aantal citaten uit deze uitgebreide recensie:

  • 'Gijs Boelen kijkt over de grenzen van het traditionele orgelrepertoire heen. Gijs Boelen weet met deze CD weer een nieuw aspect aan het 'geheugen' van dit instrument toe te voegen.'
  • 'In een interview een aantal jaar geleden geeft Gijs aan dat hij in de afgelopen jaren een repertoire heeft opgebouwd dat overeenkomsten vertoont met de Britse en Amerikaanse orgeltradities: "veel transcripties, ruimte voor entertainment en het samengaan van lage en hoge cultuur". Van beide culturen vinde we op deze CD exponenten terug.'
  • 'Deze CD kan ik aanraden aan alle orgelliefhebbers die graag over grenzen heen kijken en van verrassende programma's houden. De opname van Jaco van Houselt is kwalitatief zeer goed en laat het Bavo-orgel in zijn volle breedte horen.'

Verwante producten

Orgel aan zee | Bert den Hertog

Orgel aan zee | Bert den Hertog

Bert den Hertog bespeelt de orgels in de Oude Kerk van Scheveningen.

€ 14,90
16 stemmen
Gerrit Christiaan de Gier | Orgue Cavaillé-Coll Cathédrale Sainte-Croix, Orléans

Gerrit Christiaan de Gier | Orgue Cavaillé-Coll Cathédrale Sainte-Croix, Orléans

Gerrit Christiaan de Gier speelt orgelwerken van Franz Liszt en Charles-Marie Widor.

€ 14,90
21 stemmen
Gerard de Wit speelt eigen koraalbewerkingen - Deel 2

Gerard de Wit speelt eigen koraalbewerkingen - Deel 2

Gerard de Wit speelt eigen koraalbewerkingen op het Bader orgel in Zutphen | Met gezongen koralen door Kamerkoor Camerate Musicale o.l.v. Gerard de Wit | Johanneke de Wit - blokfluit | Anne-Linde Visser - barokcello.

€ 6,95
14 stemmen
Felix Mendelssohn - Reitze Smits

Felix Mendelssohn - Reitze Smits

Reitze Smits bespeelt het orgel van de Sint Maartenkerk te Zaltbommel.

€ 6,95
11 stemmen
Arjen Leistra

Arjen Leistra

Arjen Leistra speelt Bach - Mozart - Liszt - Reger op het Garrels - orgel van de Groote Kerk te Maassluis.

€ 6,95
7 stemmen
Vincent de Vries bespeelt het Bätz-orgel van de Domkerk te Utrecht
€ 14,90
12 stemmen
Copyright © 2024 - Design en realisatie  Nifterik Multimedia Nifterik Multimedia